جفت، عاملی پنهان در پسِ دیابت بارداری

مطالعه جدیدی نشان می‌دهد که جفت نقشی اساسی در ابتلای برخی زنان به دیابت بارداری ایفا می‌کند.

به گزارش خبرگزاری مهر، دانشمندان در بررسی‌های خود دریافتند که نقص در عملکرد ژنی به نام “فاکتور رشد شبه انسولین ۱” (IGF-۱) در جفت، با مقاومت به انسولین در دوران بارداری مرتبط است.

نقش کلیدی جفت در بروز دیابت بارداری

«ماری فرانس هیورت»، سرپرست این تحقیق و استادیار پزشکی جمعیت در دانشگاه هاروارد، در این باره می‌گوید: “جفت به عنوان تنظیم کننده اصلی تغییرات در فیزیولوژی انسولین در طول بارداری، محتمل‌ترین منبع هورمون‌هایی است که منجر به دیابت بارداری می‌شوند.”

دیابت بارداری که از هر هفت بارداری یک مورد را تحت تاثیر قرار می‌دهد، می‌تواند عوارض متعددی را در دوران بارداری و زایمان به دنبال داشته باشد.

نقش هورمون IGF-۱ در بروز مقاومت به انسولین

تحقیقات پیشین نشان داده بود که مقاومت به انسولین عامل اصلی دیابت بارداری است، اما دلیل دقیق این مقاومت نامشخص بود.

در این مطالعه، محققان با بررسی نمونه‌های بافت جفت از طریق آنالیز ژنتیکی، ۱۴ ژن مرتبط با مقاومت به انسولین را شناسایی کردند.

نتایج نشان داد که قوی‌ترین ارتباط با ژن IGF-۱ است که مسئول تنظیم اثرات هورمون رشد در بدن است. هورمون تولید شده توسط این ژن، با هورمون انسولین ارتباط داشته و بر نحوه پردازش قند خون توسط سلول‌ها تأثیر می‌گذارد.

IGF-۱: کلیدی برای پیش‌بینی و پیشگیری از دیابت بارداری

قابل ذکر است که سطح هورمون IGF-۱ در طول بارداری افزایش می‌یابد و در زنان باردار تا پنج برابر بیشتر از حد معمول است.

به گفته محققان، سطوح پایین IGF-۱ در اوایل بارداری، می‌تواند نشان‌دهنده خطر ابتلا به دیابت بارداری باشد، زیرا سطوح بالاتر این هورمون با مقاومت کمتر به انسولین مرتبط است.

نتایج این مطالعه نشان می‌دهد که سطوح پایین IGF-۱ در خون در سه ماهه اول بارداری، به طور مستقل از سایر عوامل خطر مانند اضافه وزن، می‌تواند ابتلا به دیابت بارداری را در آینده پیش‌بینی کند.

امید به آینده‌ای بدون دیابت بارداری

هیورت در بیانیه‌ای در دانشگاه هاروارد خاطرنشان کرد: “احتمالاً اندازه‌گیری سطوح IGF-۱ در سه ماهه اول بارداری، می‌تواند به شناسایی زودهنگام زنانی که در معرض خطر ابتلا به دیابت بارداری هستند کمک کند و فرصتی برای پیشگیری از این بیماری را فراهم سازد. امیدواریم تحقیقات بعدی به بررسی نقش این پروتئین در تنظیم قند خون در دوران بارداری بپردازد.”

این یافته‌ها نویدبخش چشم‌اندازی جدید در زمینه پیش‌بینی و پیشگیری از دیابت بارداری و در نهایت، ارتقای سلامت مادران و نوزادان در سراسر جهان است.